Proteinowe kulki zanętowe skutecznie nęcą przede wszystkim karpie, leszcze i amury, choć wędkarze używają ich również do łowienia innych gatunków ryb. Producenci kulek prześcigają się w poszerzaniu oferty i wprowadzaniu coraz to nowych smaków i zapachów, w związku z czym wielu początkujących karpiarzy ma poważną zagwozdkę, jaki aromat wybrać. Choć nie ma jednej uniwersalnej recepty, przygotowaliśmy garść cennych wskazówek.
Czym są kulki zanętowe i jak je stosować?
Kulki proteinowe, wytwarzane z mączek roślinnych i zwierzęcych i wzbogacone witaminami i atraktorami, to produkt dość uniwersalny – w zależności od rodzaju służą jako przynęta zakładana na haczyk lub zanęta umieszczana na dnie bądź też unosząca się na powierzchni akwenu i wabiąca swoim zapachem i wyglądem ryby, które chętnie do niej podpływają. Kulki zanętowe tonące to jeden z najlepszych sposobów nęcenia karpi, które nie mogą się oprzeć gęstej chmurze aromatu unoszącej się wokół zanęty i przypływają nawet z dużych odległości. Kulki dobrej jakości nie rozpadają się natychmiast, ale uwalniają zapachy przez nawet kilka dni, co znacznie podnosi ich skuteczność. Warunkiem sukcesu jest jednak wybór właściwego – to znaczy preferowanego przez ryby w danym zbiorniku i o danej porze roku – aromatu.
Białe wino czy skisłe masło? Na jaki zapach kulek postawić?
Każdy karpiarz ma swoje sekrety, a jednym z nich jest dobór odpowiedniej zanęty, która gwarantuje udane połowy. Niestety nie ma jednego zapachu, który zawsze działa niezawodnie – ryby mają różny gust, który w dodatku potrafi szybko się zmienić. Nawet jeśli dany aromat zadziała doskonale w poniedziałek, we wtorek ryby mogą zupełnie go zignorować. Warto jednak znać podstawowe zapachy działające na węch ryb.
Płocie i wzdręgi lubią aromaty czosnkowe, biszkoptowe i waniliowe. Leszcze biorą często na zanęty pachnące goździkiem, wanilią, cynamonem, kolendrą, czosnkiem czy kokosem, z kolei liny i karasie preferują szafran, kminek, miód i zapach krwi. Karpie i amury natomiast powinny skusić się na aromaty owocowe: truskawkę, ananasa, słodkie winogrona lub tak zwane śmierdziele, czyli aromaty rybne, krabowe, mięsne czy trudny do zniesienia zapach skisłego masła.
Warto zaopatrzyć się w kulki zanętowe z różnych grup zapachowych – szeroki wybór sprawdzonych aromatów znajdziemy np. w sklepie karpiowym RK Baits – i testować je w praktyce. Duże znaczenie ma też rodzaj wód. W akwenach mulistych i z zarośniętym dnem sprawdzają się bardzo intensywne aromaty, które mogą być zbyt mocne w zbiornikach z twardym dnem i czystą wodą.