Drewno, jeśli chcemy, by było trwałe i by nie spotkały nas przykre niespodzianki, takie jak gnicie, cuchnięcie wody i pleśń, musi być przygotowane starannie,
W żadnym wypadku nie wolno dopuścić, by drewno przyniesione do domu zostało od razu umieszczone w akwarium. Nawet kawałki drewna, pochodzące z czystych, płynących wód, przed użyciem powinno być zalane wrzącą wodą, a najlepiej wygotowane.
Drewno wygotowujemy w starych emaliowanych garnkach odpowiedniej wielkości. Zbyt duże kawałki drewna dzielimy na mniejsze części, które później łączymy drewnianymi czopami. Jeśli drewno ma dużą wyporność i pływa w garnku, obciążamy je kamieniami. Cały kawałek drewna musi być zanurzony na raz, gdyż w przeciwnym wypadku, będzie się rozpadać. Uwaga! Nie używamy garnków, w których gotujemy jedzenie lub bieliznę, ponieważ bardzo trudno jest usunąć ze ścianek garnka pozostałości po gotowaniu drewna.
Drewno gotujemy w nasyconym roztworze soli kuchennej, co najmniej przez 1 godzinę. Roztwór przygotowujemy rozpuszczając w wodzie sól kuchenną do momentu,, gdy na dnie, po krótkim energicznym mieszaniu, pozostaje jeszcze trochę nie rozpuszczonej soli; rozpuści się ona dopiero po podgrzaniu wody.
Gdy drewna nie możemy wygotować,
bowiem w domu nie ma odpowiedniej wielkości naczynia, kilkakrotnie zalewamy drewno gotującym roztworem soli i zostawiamy na około 10 minut.
Moczenie drewna jest równie ważne jak wygotowanie. Po wygotowaniu drewno musi leżeć tydzień w zimnej wodzie, którą należy zmieniać’kilka razy dziennie. Po tym okresie drewno nadaje się już do użycia. Jednak nie ma na to żadnej gwarancji, gdyż każdy kawałek drewna, zależnie od gatunku i jakości, inaczej się zachowuje. Poprzez gotowanie i moczenie drewna nie tylko zabijamy znajdujące się na nim bakterie, lecz także usuwamy z niego powietrze, co przy dużej wyporności drewna jest sprawą istotną. Jest ono wtedy cięższe i tonie w wodzie.
Uwaga! Do moczenia i gotowania w żadnym wypadku nie należy używać metalowych, ocynkowanych naczyń.