Ciernik i ciernłczek

Gatunki te są najciekawszymi krajowymi rybami akwaryjnymi. Małe rozmiary, ciekawe ubarwienie w porze tarła, niewielkie wymagania życiowe i za­sługujący na uwagę rozród sprawiają, że są one równie cenne jak najdroższe ryby egzotyczne. W wodach słodkich naszego kraju występują dwa gatunki: ciernik i cierniczek, obydwa pokazane na barwnej tablicy. Ryby te możemy sami złowić wczesną wiosną lub kupić w akwaryjnym sklepie. Posiadając małe akwarium, musimy zadowolić się 1 samcem na 2 samice, w zbiorniku większym może­my trzymać więcej samców i samic. Akwarium nie stawiamy na słońcu, aby zanadto się nie rozgrzało, latem temperatura nie może przekroczyć 21 do 22°C. Urządzenie: niezbyt gruby piasek, kilka płaskich kamieni, małe korzenie i łodygi trzciny. Ściana tylna typ 4. Rośliny: tojeść rozesłana, wywłócznik, moczarka, rogatek i inne. Miejscami możemy posadzić rośliny gęsto, będą to rejony, gdzie ryby mogą się ukryć, musimy zostawić także dostateczną wolną przestrzeń do pływania. Doradza się napowietrzanie i filtrowanie wody, ponieważ gatunki te mają bardzo wysokie zapotrzebowanie tlenowe.

Ciernik i cierniczek wprawdzie wymagają żywego pokarmu, ale nie są wybredne. W razie potrzeby może im wystarczyć skrobane surowe mięso. Su­chym pokarmem nie odżywiają się, nie zwracając w ogóle na niego uwagi.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *