Gatunki te są najciekawszymi krajowymi rybami akwaryjnymi. Małe rozmiary, ciekawe ubarwienie w porze tarła, niewielkie wymagania życiowe i zasługujący na uwagę rozród sprawiają, że są one równie cenne jak najdroższe ryby egzotyczne. W wodach słodkich naszego kraju występują dwa gatunki: ciernik i cierniczek, obydwa pokazane na barwnej tablicy. Ryby te możemy sami złowić wczesną wiosną lub kupić w akwaryjnym sklepie. Posiadając małe akwarium, musimy zadowolić się 1 samcem na 2 samice, w zbiorniku większym możemy trzymać więcej samców i samic. Akwarium nie stawiamy na słońcu, aby zanadto się nie rozgrzało, latem temperatura nie może przekroczyć 21 do 22°C. Urządzenie: niezbyt gruby piasek, kilka płaskich kamieni, małe korzenie i łodygi trzciny. Ściana tylna typ 4. Rośliny: tojeść rozesłana, wywłócznik, moczarka, rogatek i inne. Miejscami możemy posadzić rośliny gęsto, będą to rejony, gdzie ryby mogą się ukryć, musimy zostawić także dostateczną wolną przestrzeń do pływania. Doradza się napowietrzanie i filtrowanie wody, ponieważ gatunki te mają bardzo wysokie zapotrzebowanie tlenowe.
Ciernik i cierniczek wprawdzie wymagają żywego pokarmu, ale nie są wybredne. W razie potrzeby może im wystarczyć skrobane surowe mięso. Suchym pokarmem nie odżywiają się, nie zwracając w ogóle na niego uwagi.