Zauważyłeś, że ostatnio coraz bardziej popularnym warzywem jest jarmuż? Ogólnie rzecz biorąc jarmuż, brokuły, brukselka, szpinak, sałata są na topie. Ten fakt sprawia, że całkiem zapominamy o marchwi, która nie dość, że przyciąga swoim pięknym pomarańczowym kolorem to jest to także zdrowe warzywo. Oto siedem zalet marchwi, które cię zaskoczą:
1. Bomba witaminy A.
Witamina A odgrywa ważną rolę w widzeniu. Pokarmy o czerwono-pomarańczowym kolorze, takie jak marchew, dynia i melony, zawierają pigment znany jako beta-karoten, który po wchłonięciu przez organizm przekształca się w witaminę A. Pomaga to w utrzymaniu dobrego wzroku, oprócz innych właściwości korzystnych dla zdrowia. Głównymi objawami niedoboru witaminy A są pogorszenie wzroku lub ślepota, dlatego ważne jest, aby regularnie spożywać pokarmy bogate w witaminę A.
2. Dawka przeciwutleniaczy.
Karotenoidy znajdujące się w marchwi działają również jako przeciwutleniacze, zwalczając w ten sposób wolne rodniki w organizmie, jednocześnie spowalniając proces starzenia. Pokarmy bogate w przeciwutleniacze są niezbędne dla dobrego zdrowia, ponieważ pomagają w oczyszczaniu organizmu z toksyn i mogą pomóc w zapobieganiu rakowi i chorobom serca.
3. Zapobiega rakowi.
Po procesie trawienia niektóre cząsteczki odpadów pozostają w naszym organizmie. Są one znane jako wolne rodniki i mają tendencję do uszkadzania komórek. Spożywanie pokarmów bogatych w przeciwutleniacze pomaga zwalczać te wolne rodniki, a tym samym zapobiega możliwości rozwoju komórek rakowych. Badania pokazują, że 100 gramów marchwi zawiera około 33% witaminy A, 9% witaminy C i 5% witaminy B6, które razem pomagają zwalczać wolne rodniki.
4. Wzmacnia system odpornościowy.
Wyciskanie marchwi daje nam skoncentrowaną formę, zawierającą wszystkie niezbędne składniki odżywcze. Mówi się, że jedna szklanka dziennie zdziała cuda, wzmacniając układ odpornościowy. Oprócz pomocy organizmowi przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, chroni również przed szkodliwymi bakteriami, wirusami i stanami zapalnymi. Sok z marchwi zawiera również różne witaminy i minerały, takie jak B6, K, potas, fosfor itp., Które przyczyniają się do dobrego zdrowia kości, silniejszego układu nerwowego i wzmacniają siłę mózgu.
5. Wspomaga zdrowie serca.
Aby zachować zdrowe serce, bardzo ważna jest aktywność fizyczna, odpowiednia ilość snu i obniżanie poziomu stresu. Ale wszystko to musi być zbilansowane przemyślaną dietą, aby przyniosło pozytywne efekty. Marchew, która jest obciążona przeciwutleniaczami i błonnikiem pokarmowym, działa, aby utrzymać zdrowe serce, usuwając płytkę nazębną z tętnic i utrzymując krążenie krwi na tym samym poziomie.
6. Daje promienną skórę.
Obecność przeciwutleniaczy i niezbędnych minerałów, takich jak potas, pomaga przeciwdziałać rozpadowi komórek, dzięki czemu skóra pozostaje zdrowa i młoda. Te składniki odżywcze chronią również Twoją skórę przed wysuszeniem, poprawiają jej koloryt oraz redukują blizny i przebarwienia. Dlatego często widzisz marchewki używane w naturalnych domowych środkach do pielęgnacji urody.
7. Utrzymuje poziom cholesterolu i cukru we krwi na równym poziomie.
Sok z marchwi jest cudownym lekarstwem na utrzymanie poziomu cholesterolu i cukru we krwi na tym samym poziomie dzięki zawartości potasu. Ma niską zawartość kalorii i cukru, a zawarte w nim niezbędne witaminy i minerały współpracują, aby zapobiegać cukrzycy. Zwiększa również wydzielanie żółci, co pomaga spalać tłuszcz, co z kolei przyczynia się do utraty wagi. Często jest zalecany jako pokarm przed lub po ćwiczeniach w celu zwiększenia wartości odżywczych.