Hodowla świerszczy dla każdego

22 paź 2011

świerszcze hodowlaŚwierszcze to najpopularniejsze i najczęściej stosowane owady karmowe. Swoją popularność zawdzięczają, wielkiej ilości  zalet, które posiadają.

Łatwe w rozmnażaniu – do osiągnięcia dorosłości w optymalnych warunkach potrzebują zaledwie 8 tygodni.

Pełna rozpiętość wielkości od ok. 2 milimetrowego wylęgu po nawet 3,5cm dorosłe sprawia że możemy nimi karmić większość zwierząt terrariowych. Tak jak szarańcza i karaczany mogą stanowić podstawę diety naszego zwierzaka. Ale mimo to wiele osób ma problemy z ich hodowlą.

Najpopularniejsze świerszcze które hodujemy, to świerszcz domowy, świerszcz bananowy i świerszcz kubański.

Pojemniki do hodowli świerszczy

Wielkość pojemnika zależy od ilości hodowanych świerszczy. Dla potrzeb domowych można stosować niewielkie akwaria. Wyposażenie i ogrzewanie pojemników stosujemy identyczne jak te, które opisałem w pojemniku hodowli karaczana tureckiego. Należy pamiętać aby było odpowiednio zamykane i miało odpowiednią wysokość (30-40cm). Co prawda nie wyeliminujemy ucieczek całkowicie ale możemy je w znacznym stopniu ograniczyć:) Dla optymalnego rozwoju owadów, temperaturę utrzymujemy w granicach 28-30C. Jeśli będzie chłodno, to tempo ich wzrostu będzie słabe.

Świerszcze można hodować w całkowitej ciemności. Hodujemy je tak jak karaczany tureckie – bez podłoża i spryskiwania wodą. Ponieważ w ten sposób zapewniamy maksymalną czystość i sterylność hodowli.

 

Rozpoznawanie płci

Zarówno samce jak i samice posiadają skrzydła. Więc po czym je rozpoznać?

Dorosłe samce wydają dźwięki aby zwabić samice natomiast samice może poznać po pokładełku, które służy im do składania jaj – jest to cienka rurka wystająca z końca odwłoka. Pokładełko możemy zobaczyć już u średniej wielkości świerszczy.

 

Składanie jaj i inkubacja

Dorosłe samice świerszczy po ok 2 tygodniach od osiągnięcia dorosłości składają jaja, w tym celu przygotowujemy im pojemnik z wilgotną ziemią lub włókno kokosowe, na który kładziemy drobną metalową siatką (oczko ok 2mm), aby zabezpieczyć jaja przed rozkopywaniem i wyjadaniem przez dorosłe. Po kilku dniach pojemnik z jajami przenosimy do inkubatora, dobrze sprawdza się taki jak opisany w poradniku karaczana tureckiego. Musimy pamiętać, że nie możemy przesuszyć podłoża z jajami. W temperaturze 28-30C młode wyklują się po niespełna 2 tygodniach.

 

Dieta

Najlepiej stosować suchą mieszankę paszową, którą możemy sporządzić z takich produktów jak płatki owsiane, kukurydziane, otręby pszenne, płatkowany pokarm dla rybek (np. ichtiovit) sucha karma dla psów i kotów, suszona rozwielitka, mleko w proszku.

Nie należy zapominać o pojeniu owadów. Bardzo dobrym rozwiązaniem jest stosowanie pojników takich je te które opisałem w poradniku hodowli karaczana tureckiego.

 

Ciemna strona świerszczy

Mimo ich niewątpliwej popularności i mnogości zalet, świerszcze posiadają też swoje wady o których nie chętnie się mówi.

Nieodpowiednio karmione posiadają dużą skłonność do kanibalizmu. Z tego powodu też nie powinno trzymać w jednym pojemniku różnych gatunków tych owadów, i wszystkie świerszcze powinny być zbliżone do siebie wielkością. Niestety kanibalizmu nie da się wyeliminować całkowicie, ale da się go natomiast znacząco ograniczyć.

 Świerszcze gryzą, i są dość agresywne dlatego trzeba uważać szczególnie w przypadku karmienia nimi pajęczaków będących świeżo po wylince, młodych agam czy gekonów. Szczególnie ryzykowne jest zostawianie zbyt dużych świerszczy w terrarium na noc z młodymi zwierzętami.

Dorosłe świerszcze żyją krótko, imago są stabilne przez ok 2-3 tygodnie a później mogą sypać się ze starości, dlatego jeśli masz zamiar robić zapasy karmówki powinieneś wybrać młode osobniki lub zdecydować się na karaczany.

W zbyt dużym zagęszczeniu świerszcze będą się zadeptywać i zjadać. Dlatego w celu zwiększenia przestrzeni życiowej owadów stosujemy wytłaczanki po jajkach.

Słaba odporność na zmienne warunki atmosferyczne, wachania wilgotności, temperatury, i infekcje spowowdowane pleśniami lub grzybami. Dlatego w pojemniku z owadami należy utrzymywać bezwzględną czystość w innym przypadku możemy liczyć się ze stratą sporej częsci świerszczy.

Wylęg świerszcza potrafi wspinać się po szybach, dorosłe bardzo dobrze skaczą, dlatego pojemniki do hodowli muszą być naprawdę dobrze zabezpieczone.

 

A tak poza tym to jest to naprawdę świetna karmówka, łatwo dostępna, tania, dzięki odpowiedniej wartości odżywczej może stanowić podstawę diety. A co najlepsze przy niedużym nakładzie pracy i pieniędzy sami możemy stworzyć wydajną hodowle we własnym domu.

Najpopularniejsze gatunki świerszczy:

Świerszcz domowy – Acheta domesticus

Świerszcz bananowy – Gryllodes sigilliatus

Świerszcz kubański – Świerszcz czerwonogłowy – Gryllus assimilis

Świerszcz śródziemnomorski – Gryllus bimaculatus

 

Pozdrawiam

Michał „Azzurreeuss”

 

Zobacz też:

Wpis zostal napisany w dniu 22, Październik, 2011 o 17:13 i nalezy do kategorii: Zwierzęta karmowe. Mozesz sledzic kazdy wpis poprzez: RSS 2.0. Mozesz zostawic komentarz do wpisu,

5 Komentarze/y dla “Hodowla świerszczy dla każdego”

  1. Tropik pisze:

    Artykuł dobry, ale nie zachęcił mnie do powrotu do tej samej rzeki. „Rzuciłem” świerszcze na rzecz turków i zdania raczej nie zmienię. ; )

  2. Fala86 pisze:

    świerszcze nie dla mnie, nie ma to jak karaczan, twardy robal. Czasem jeszcze je kupuje a tylko dlatego, żeby zmienić menu ptasznikom. Zresztą jestem dość leniwy i karmówce poświęcam dość mało czasu, co powoduje masową umieralność świerszczy, a taki karaczan sporo przetrzyma. Polecam turki i argentyńce, szaraków nie polecam. ;)

  3. MrStraszyk pisze:

    Wylęg świerszcza wspina się tylko po szybach na których są rysy lub tak zwany kamień.
    Poza tym artykuł świetnie napisany,a tytuł ”Ciemna strona świerszczy” jest całkiem zabawny :)
    Pozdrawiam.

  4. adam pisze:

    Chciałbym zająć się hodowlą świerszcza szarańczy albo mącznika młynarka.Chciałbym też wiedzieć czy jest możliwość zbytu całej produkcji.

    • Michał Dziobek pisze:

      Czy jest możliwość zbytu całej produkcji ?
      Czyli czy biznes wypali?

      Jeszcze parę lat temu, odpowiedział bym że tak :)

      ale teraz, konkurencja wzrasta w tempie expresowym i jednoznacznie na to pytanie odpowiedzieć się nie da. Zależy to od wielu czynników.
      Według mnie aby teraz przebić się na rynku i myśleć poważnie o takim biznesie to potrzebna jest spora hodowla i hodowanie przynajmniej kilku gatunków owadów karmowych.
      Do tego systematyczne i przemyślane działanie marketingowe. Aby stworzyć silną markę i zakotwiczyć się w świadomości klientów. (jeśli działamy tylko w internecie)

      Na pewno, dużym atutem na starcie biznesu będzie rynek lokalny, o ile pochodzisz z dużego miasta i jest tam sporo terrarystów, bo przebić się w samym internecie jest trudno a będzie jeszcze ciężej:(

      Myślę że warto spróbować :) w końcu trzeba coś robić;p jeśli nie spróbujesz to nigdy nie będziesz wiedział czy odniósł byś sukces. A uczucie niewykorzystanej szansy jest chyba gorsze, niż nie podjęcie działania i gdybanie.

      pozdrawiam

Napisz Komentarz

Miniblog

Kategorie
Najpopularniejsze artykuły:
Najnowsze komentarze:
Tagi
FACEBOOK