Grzyby – dlaczego warto je jeść?

Grzyby to doskonałe źródło białka i błonnika. Choć są ciężkostrawne i wymagają obróbki termicznej, korzyści z ich regularnego spożywania nie kończą się na byciu alternatywą dla mięsa, soi i warzyw strączkowych. Oto 5 powodów, dla których warto regularnie spożywać grzyby!

1. Bogactwo minerałów

Grzyby są wyjątkowo bogate w potas – pierwiastek, który odgrywa w naszym organizmie bardzo ważną rolę. Przede wszystkim reguluje poziom ciśnienia oraz wpływa na pracę komórek nerwowych, dzięki czemu wszelkie impulsy wysyłane z mózgu mogą przenosić się do konkretnych części ciała. Grzyby są także dobrym źródłem molibdenu, wapnia, żelaza i miedzi.

2. Witaminy w grzybach

W grzybach znajduje się duża ilość witaminy A odpowiedzialnej m.in. za stan skóry, włosów i paznokci. Osoby z niedoborami tego mikroelementu powinny w szczególności jeść kurki. Grzyby to także średnie źródło witamin z gruby B. Znajduje się w nich witamina B1 odpowiedzialna za pracę układu nerwowego oraz witamina B3, która ma wpływ na układ hormonalny oraz łagodzi stres.

3. Schorzenia układu pokarmowego

Choć większość grzybów jest ciężkostrawna i niezalecana w chorobach układu pokarmowego, grzyb chaga doskonale wpływa na wątrobę, śluzówkę żołądka i jelita. Łagodzi problemy trawienne, stosuje się go leczniczo przy chorobach wrzodowych, według badań może mieć nawet pozytywny wpływ na organizm podczas walki z nowotworem organów układu pokarmowego.

4. Grzyby a dieta

Grzyby są niskokaloryczne i bogate w błonnik, który wyzwala uczucie sytości. Są również świetnym źródłem białka – niektóre z gatunków grzybów wykazują nawet 90% wchłanialność tego makroelementu. Choć w dużych ilościach mogą być ciężkostrawne, stanowią doskonały dodatek do typowych, dietetycznych potraw.

5. Walory smakowe

A jeśli zdrowotne właściwości grzybów Cię nie przekonują – są one po prostu pyszne! Można je dusić, smażyć i gotować, stanowią doskonały dodatek do mięs pieczonych, zup i gulaszy. Świetnie komponują się z kapustą, kaszami i dziczyzną. A dodatkowo często je spożywając dbamy o zdrowie, figurę i dobre samopoczucie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *